Herfst! Een heerlijk seizoen om door schilderachtige bossen te wandelen, maar helaas ook de periode met de meeste stormen. Regen die met bakken uit de lucht valt, wind en hagel kunnen veel schade berokkenen. Bovendien zien we ze in deze tijd van klimaatverandering vaker, en zijn ze ook heviger.
Goed verzekerd is het halve werk
Wat in de volksmond bekend staat als een brandverzekering voor een gebouw, dekt ook schade door storm, overvloedige regenval en andere natuurrampen. Naast je woning of bedrijfsgebouw kan je ook de inhoud ervan, de bijgebouwen en zelfs je tuin (bv. bomen en tuinmeubelen) meeverzekeren in je Woningpolis of Patrimoniumpolis.
Maar hoe goed je ook verzekerd bent, het blijft natuurlijk fijner als je hele hebben en houden veilig blijft. Met deze tips krijgt het herfstweer jou niet klein.
7 tips om stormschade en waterschade te voorkomen
Storm op komst? Hoe zwaar jouw regio getroffen wordt, weet je nooit op voorhand. Maar een verwittigde burger is er twee waard. Tref dus je voorbereidingen zodra het KMI storm of onweer signaleert. Daarnaast kan je heel wat structurele maatregelen nemen die je huis of kantoor minder kwetsbaar maken bij extreem weer.
- Let op met bomen, want die kunnen omvallen, en takken waaien heel vaak af. Parkeer je wagen niet onder een boom en snoei tijdig de oude takken van de bomen in je tuin.
- Zorg ervoor dat er niks kan rondwaaien. Sluit ramen en deuren, zodat alles wat binnen is, binnen blijft. Buiten berg je spullen als tuinmeubilair, vlaggen en stoepborden veilig op. Controleer regelmatig of de dakpannen, schuttingen, rolluiken en zonneschermen nog stevig vastzitten.
- Geef regenwater de kans om in de bodem te sijpelen, of vang het op. Kies voor minder verharde ondergrond en meer planten. Ook een vijver of een regenton helpen te voorkomen dat overvloedige regen een weg zoekt naar binnen.
- Start je auto niet als het water op straat tot aan de bumper komt. Doe je dat toch, dan kan je motor zwaar beschadigd raken.
- Reinig tijdig de dakgoten, zodat regenwater geen andere route hoeft te kiezen. Met een boldraadrooster voorkom je dat bladeren de afvoer verstoppen. Houd ook rioolroosters vrij.
- Is je woning of bedrijfsgebouw gevoelig voor opstijgend grondwater? Plaats dan zeker in de kelder alles op een verhoogje. Zit je in overstromingsgevoelig gebied? Hou dan het materiaal bij de hand om ook op het gelijkvloers alles omhoog te zetten. Ook zandzakjes in huis halen is geen overbodige luxe. Lees zeker even het advies van de Vlaamse Milieumaatschappij.
- Voorspelt het KMI hagel? Parkeer je auto binnen of bescherm hem met dikke dekens. Ook dakkoepels beveilig je met dekens of oude tapijten.
Schade door extreem weer: wat nu?
We wensen het niemand toe, maar soms gaan de elementen zo hevig tekeer dat geen enkele voorbereiding kan baten. Bij schade doen we bij KBC Verzekeringen ons uiterste best om jou de administratieve rompslomp te besparen die daarbij komt kijken.
- Heb je dringende hulp nodig? Bel 112 alleen wanneer iemand in levensgevaar verkeert. In niet-levensbedreigende situaties krijg je snel hulp van de plaatselijke brandweer, via de website stormschade.vlaanderen of op het nummer 1722.
- Is er schade aan je woning of auto? Doe onmiddellijk aangifte. Dan kan jij zonder zorgen je dakgoot weer op haar plaats laten hangen of de deuken uit je auto laten halen, terwijl wij de vergoeding van de kosten regelen.
Hoe? Kom gerust langs bij je vertrouwde KBC-verzekeringsagent, wij zijn er om jou te helpen.
Vertel ons wat er juist gebeurd is, wat er beschadigd werd, wie er nog betrokken is en of er gewonden zijn (hopelijk niet!). Tip: breng enkele foto’s van de schade mee, zo kunnen wij nog beter inschatten wat ons te doen staat.
We openen voor jou een schadedossier en volgen de volledige afhandeling nauwgezet op.
Twijfel je of je al de juiste verzekeringen hebt? We nemen graag met jou de risico’s door en bekijken of het nodig is je polissen aan te passen.
Contacteer ons voor een afspraak
Maak hier een afspraakDe verzekeringen uit dit artikel
Deze producten worden vernoemd in dit artikel. Nog vragen? We adviseren je met veel plezier.
Brand
Een brandverzekering of woonverzekering beschermt je tegen de financiële risico’s bij schade aan je woning én inboedel. Onze woningpolis dekt immers veel meer dan enkel brandschade
Brand & andere risico's
Deze verzekering is niet zomaar een brandverzekering, maar beschermt je roerende en onroerende goederen tegen risico's zoals brand, vandalisme en storm.